11 października 2015

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka ta powstała trochę z mojego lenistwa. No dobra, wyłącznie z mojego lenistwa! Od pewnego czasu chodził za mną smak gołąbków, ale przerażała mnie myśl o zawijaniu osobno każdego liścia kapusty z farszem. Poszłam na łatwiznę tworząc tę o to zapiekankę. Smakuje niemalże identycznie jak tradycyjne gołąbki, a wymaga o połowę mniej pracy. Proponuję podanie jej z sosem pomidorowym lub grzybowym.


Składniki:

- Mięso mielone 500 gram
- Ryż 3 torebki
- Cebula 1 szt.
- Grzyby suszone 4 szt.
- Kapusta 1 mała główka
- Czosnek 3 ząbki
- Bulion 0,5 l
- Pieprz czarny mielony
- Pieprz ziołowy
- Sól

- Tymianek


Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.

3. Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.

4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.

5. Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.



Biorę udział w akcji:
Jesień pełna warzyw

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe:) Niekiedy lenistwo popłaca;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj popłaca, ale nie wiedziałam, że aż tak bardzo. Chyba częściej muszę być leniwa :)

      Usuń
  3. Ale fajny pomysł! Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię taką zapiekankę, czyli....gołąbki dla leniwych", ale kapustę szatkuję grubiej, niż na sałatkę. Potem układam warstwami, kapustę masę, kapustę, zalewam sosem pomidorowym i zapiekam.

    OdpowiedzUsuń