11 października 2015

Ciastka serowe

Przychodzą do Ciebie niezapowiedzianie znajomi na piwo? Koleżanka na film albo kolega na mecz? Ty nie masz żadnych przekąsek, a sklepy dawno zamknięte? Nic straconego! Wystarczy kawałek sera, margaryna, jajko, mąka i przyprawy. Z połączenia tych składników powstaną niezwykłe serowe krakersy.


Składniki:

- Ser 200 gram
- Margaryna 110 gram
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna 1,5 szklanki
- Pieprz cayenne ¼ łyżeczki
- Sól 1 łyżeczka



Sposób przygotowania:

1. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do niego pokrojoną na kawałki margarynę, wsypujemy mąkę, sól oraz pieprz cayenne. Do całości wbijamy jajko i zagniatamy ją na jednolite ciasto.

2. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego różne kształty za pomocą foremek lub kroimy na kwadraty. Ciastka rozkładamy na blaszce wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut.



Biorę udział w akcji:
Francja od kuchni - konkurs!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz