18 marca 2015

Ciasto Nesquik (bez pieczenia)

Płatki śniadaniowe można jeść nie tylko z mlekiem. Można z nich przygotować również deser! Ciasto Nesquik nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest idealne dla miłośników słodyczy, gdyż jest bardzo słodkie ze względu na masę kajmakową. 


Składniki:

- Płatki śniadaniowe kulki 20 dag
- Miód 2 łyżki
- Śmietana 30% 50 ml
- Masło 10 dag
- Kakao ciemne 2 łyżki
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Masa kajmakowa 1 puszka
- Herbatniki 2 paczuszki



Sposób przygotowania:

1. Do garnka wkładamy masło, śmietanę, miód, cukier wanilinowy i kakao. Stawiamy go na mały ogień i stale mieszamy jego zawartość, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą, a masa będzie gładka. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 3-4 minuty, aby lekko przestygła.

2. Do garnka z masą wsypujemy 15 dag płatków i mieszamy je z pozo
stałą zawartością, aż wszystkie kulki będą oblepione masą.


3. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy folią aluminiową (później będzie łatwiej wyjąć ciasto z foremki). Na jej spód kładziemy herbatniki i wykładamy na nie zawartość garnka (masę z kulkami). Rozkładamy ją równomiernie i lekko ugniatamy.

4. Na wierzch rozsmarowujemy masę kajmakową. Wysypujemy na nią pozostałe suche kulki i przygniatamy je delikatnie łyżką.

5. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.





Biorę udział w akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V  Wielkanocne Wypieki

9 komentarzy:

  1. Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem! :) Kocham czeko-kulki, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, szybkie i smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe słowa. I oczywiście polecam wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo lubię płatki, a mój Mąż masę kajmakową. Dla nas to taki deser "dla każdego coś miłego"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To faktycznie deser w sam raz dla Was :)

      Usuń
  5. bardzo ciekawy pomysł, ciasto z pewnością zasmakowałoby małym amatorom płatków śniadaniowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tym większym amatorom płatków śniadaniowych też ;)

      Usuń