Składniki:
- Mięso mielone 500 gram
- Ryż 3 torebki
- Cebula 1 szt.
- Grzyby suszone 4 szt.
- Kapusta 1 mała główka
- Czosnek 3 ząbki
- Bulion 0,5 l
- Pieprz czarny mielony
- Pieprz ziołowy
- Sól
- Tymianek
Sposób przygotowania:
2. Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.
3. Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.
5. Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Biorę udział w akcji:
Świetny pomysł, wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to mega oszczędność czasu ;)
UsuńBardzo pomysłowe:) Niekiedy lenistwo popłaca;))
OdpowiedzUsuńOj popłaca, ale nie wiedziałam, że aż tak bardzo. Chyba częściej muszę być leniwa :)
UsuńAle fajny pomysł! Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :)
UsuńRobię taką zapiekankę, czyli....gołąbki dla leniwych", ale kapustę szatkuję grubiej, niż na sałatkę. Potem układam warstwami, kapustę masę, kapustę, zalewam sosem pomidorowym i zapiekam.
OdpowiedzUsuń