Składniki:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Woda ciepła 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Sól 3/4 łyżeczki
- Banany 3 szt.
- Cytryna 1 szt.
Sposób przygotowania:
1. Banany obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki. Z cytryny wyciskamy sok i skrapiamy nim pokrojone banany.
2. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i sól, dodajemy do nich jajko oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy to na gładką masę. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta kładziemy dwa plasterki banana i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta. Zlepiamy dokładnie boki pieroga. Można do tego użyć widelca.
3. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej pierogi. Gotujemy na małym ogniu ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Z podanej porcji wyszło mi ok. 50 pierogów.
Ciekawy przepis, może kiedyś wypróbuję. :D
OdpowiedzUsuńLubie i pierogi i banany.
Polecam ich wypróbowanie ;)
OdpowiedzUsuń