24 kwietnia 2015

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Tak dawno nie jadłam wędzonych piersi z kurczaka, że aż zapomniałam, jak one smakują. Dlatego też postanowiłam odświeżyć sobie ten smak, przygotowując tę sałatkę. Myślę, że teraz częściej będę ją robić. Sałatka jest idealna na wiosenny i lekki obiad. 


Składniki:

- Ryż 2 torebki
- Papryka czerwona konserwowa 4 kawałki
- Kalafior 700 gram
- Pierś z kurczaka wędzona 300 gram
- Kukurydza konserwowa 1/2 puszki
- Szczypiorek 1/2 pęczka
- Jogurt naturalny 150 gram
- Sól
- Pieprz czarny mielony



Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy je i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy go do dużej miski. Paprykę konserwową kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy ją do miski z kurczakiem. Do miski wsypujemy wcześniej ugotowany ryż i kalafior, kukurydzę oraz drobno posiekany szczypiorek.

4. Do miski z sałatką dokładamy jogurt naturalny, doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz