11 marca 2015

Chili con carne


Wbrew pozorom nie jest to potrawa meksykańska, a amerykańska! Danie jest rozgrzewające i ma charakterystyczny ostry smak, który nadaje mu pieprz cayenne. Chili con carne najczęściej podawane jest z tortillą lub ryżem, ale równie dobrze można je jeść z pieczywem chrupkim.


Składniki:

- Mięso mielone wołowe 500 gram
- Pomidory 3 szt.
- Fasola czerwona konserwowa 1 puszka
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Papryka czerwona 3/4 szt.
- Piwo 100 ml
- Bulion 1/2 szklanki
- Przecier pomidorowy 2 łyżki
- Oliwa z oliwek
- Oregano 1 łyżeczka
- Kminek 1/2 łyżeczki
- Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
- Sól 3/4 łyżeczki



Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Wstaw garnek na średni ogień i podsmaż warzywa. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dorzuć mięso mielone i dalej podsmażaj.

2. Pomidory sparz w gorącej wodzie. Obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka z warzywami i mięsem. Do ½ szklanki bulionu dołóż przecier pomidorowy i i wymieszaj. Przelej zawartość szklanki do garnka i duś pod przykryciem ok. 10 minut.

3. Do garnka wlej piwo. Wrzuć fasolę czerwoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i duś ponownie ok. 10-15 minut. Pod koniec duszenia przypraw solą, pieprzem cayenne, oregano oraz kminkiem. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.



Biorę udział w akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

4 komentarze: