12 marca 2015

Ciasto drożdżowe


Jedno z najprostszych, ale za to najlepszych ciast. Nadaje się na różne okazje. Drożdżówkę można urozmaicić dodając do niej nadzienie, np. dżem różany, nutellę bądź położyć na jej wierzch jabłka, śliwki, maliny lub inne owoce. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe popijane szklanką mleka. Długo też zachowuje ono świeżość.


Składniki:

- Drożdże 25 gram
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Cukier 3 łyżki
- Woda ciepła 30 ml
- Mleko ciepłe 110 ml
- Margaryna 50 gram
- Jajko 1 szt.



Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i zalewamy ciepłą wodą oraz odrobiną ciepłego mleka. Dokładnie wszystko mieszamy, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.

2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawimy na chwilę, aby lekko przestygła. Przelewamy margarynę do miski z mąką i cukrem. Do osobnej małej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je, aby żółtko połączyło się z białkiem. Przelewamy jajko do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do miski i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

3. KRUSZONKA:
- Margaryna 2 łyżki
- Mąka pszenna 4 łyżki
- Cukier 2 łyżki

Do miski wsypujemy mąkę i cukier oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby powstały „okruchy”. Wstawiamy do lodówki.

4. Blachę do ciasta (użyłam tej o wymiarach 33x12cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, które formujemy tak, aby przykryło całe dno blachy. Na wierzch ciasta sypiemy wcześniej przygotowaną kruszonkę. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni (w czasie pieczenia nie powinno otwierać się piekarnika, aby ciasto nie opadło).


Biorę udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V Pieczemy słodkie drożdżówki Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz