10 marca 2015

Czekoladowe ciasto z popcornem


Na pierwszy rzut oka to ciasto, a w zasadzie połączenie w nim smaków słodkiego i słonego, jest bardzo kontrowersyjne i zaskakujące. Jednak po jego spróbowaniu, kontrowersja od razu zmienia się w zachwyt. Bo ciasto popcornowe sprawdza się na wszystkie okazje. U mnie w domu od kilku lat wpisało się w kanon tradycyjnych potraw wielkanocnych, bez których nie wyobrażamy sobie tych świąt :)


Składniki:

- Czekolada gorzka 1 tabliczka
- Margaryna 1 kostka
- Kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
- Mąka ziemniaczana 4 płaskie łyżki
- Mąka pszenna 250 gram
- Woda 200 ml
- Kakao 4 łyżki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Cukier 25 dag
- Maślanka 0,5 szklanki
- Olej 3 łyżki
- Jajka 4 szt.
- Amaretto 1 łyżka
- Śmietana kremówka 50 gram
- Popcorn solony 15 dag
- Czekolada mleczna 1 tabliczka



Sposób przygotowania:

1. Wlewamy do miski 150 ml wody, wsypujemy kawę i mieszamy, aby kawa rozpuściła się. Przelewamy to do rondelka, dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę oraz margarynę. Stawiamy na ogień, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i cukier). Mieszamy je ze sobą. Dolewamy zawartość rondelka (rozpuszczoną margarynę z wodą, kawą i czekoladą), pozostałą wodę (50 ml), olej, maślankę, amaretto, i wbijamy jajka. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy i rozpuszczenia się cukru.

3. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej, aby miała ona ok. 20 cm średnicy, wtedy ciasto będzie wyższe. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 60-70 minut (najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem po ok. 40 minutach, gdyż czas pieczenia może się zmniejszyć ze względu na piekarnik lub wielkość tortownicy).

4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Następnie wyciągamy je z tortownicy. Aby lepiej wyglądało, proponuję położyć je odwrotnie, tzn. płaską częścią (spodem) do góry.

5. POLEWA: Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, wlewamy śmietanę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie polewamy nią ciasto i posypujemy popcornem. Czekamy, aż polewa zastygnie i popcorn przyklei się do ciasta.




Biorę udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. ale cudeńko, moja Julka była by zachwycona takim połączeniem; pozdrawiam;

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie proponuję wypróbować to ciasto. Nie jest ono czasochłonne, a smak ma niezapomniany. Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń