Wbrew pozorom nie jest to potrawa meksykańska, a amerykańska! Danie jest rozgrzewające i ma charakterystyczny ostry smak, który nadaje mu pieprz cayenne. Chili con carne najczęściej podawane jest z tortillą lub ryżem, ale równie dobrze można je jeść z pieczywem chrupkim.
Składniki:
- Mięso mielone wołowe 500 gram
- Pomidory 3 szt.
- Fasola czerwona konserwowa 1 puszka
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Papryka czerwona 3/4 szt.
- Piwo 100 ml
- Bulion 1/2 szklanki
- Przecier pomidorowy 2 łyżki
- Oliwa z oliwek
- Oregano 1 łyżeczka
- Kminek 1/2 łyżeczki
- Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
- Sól 3/4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
2. Pomidory sparz w gorącej wodzie. Obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wrzuć je do garnka z warzywami i mięsem. Do ½ szklanki bulionu dołóż przecier pomidorowy i i wymieszaj. Przelej zawartość szklanki do garnka i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
3. Do garnka wlej piwo. Wrzuć fasolę czerwoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i duś ponownie ok. 10-15 minut. Pod koniec duszenia przypraw solą, pieprzem cayenne, oregano oraz kminkiem. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia.
Biorę udział w akcji:
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie. Jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i pożywne :)
OdpowiedzUsuń