9 listopada 2017

Krem z batatów z grzankami

Na jesienne chłody jak znalazł! Dni są coraz krótsze i coraz zimniejsze, więc zapewne każdy marzy o ciepłym i rozgrzewającym posiłku. Dlatego wypróbujcie zupę krem ze słodkich ziemniaków - batatów.

Składniki:
- Bataty 1 kg
- Bulion 2,5 l
- Marchewka 1 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Jogurt naturalny 90 gram
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Czosnek granulowany
- Curry
- Chleb 2 kromki


Sposób przygotowania:

1. Bataty, marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.

2. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy do niej jogurt naturalny. Całość dokładnie blendujemy, aby powstał gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz curry.

3. Kromki chleba kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Zarumieniamy je z każdej strony.


2 komentarze: