6 listopada 2017

Szybka pizza bez drożdży

Uwielbiam pizzę domową, ale rzadko ją robię, gdyż przygotowanie spodu wymaga dużo czasu. Najpierw trzeba odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, żeby drożdże ruszyły, później wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Bla, bla, bla... Znalazłam na to sposób! Łatwe i szybkie ciasto, które w swoim składzie nie ma drożdży, a jego wykonanie zajmuje tyle czasu, co wymieszanie składników i wyrobienie ich na gładką, jednolitą masę. Dzięki temu pizza może częściej gościć na moim stole! 

Składniki:
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Woda 1/3 szklanki
- Olej 1/3 szklanki
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Sól
- Ser
- Szynka
- Zioła prowansalskie
- Przecier pomidorowy


Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dolewamy do tego wodę, olej oraz wbijamy jajko. Całość zagniatamy na jednolitą i sprężystą masę.

2. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Smarujemy je przecierem pomidorowym, układamy ser i szynkę (bądź inne ulubione składniki) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wsuwamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.


4 komentarze: