14 grudnia 2017

Piernik

Trwa mój ulubiony okres w roku, czyli przygotowania do Bożego Narodzenia! Niech ten czas trwa jak najdłużej... Uwielbiam wszelakie ozdoby świąteczne, lampki, choinki, stroiki, gadżety, potrawy świąteczne i unoszący się w domu zapach pieczonych ciast. Szczególnie zapach pierniczków i pierników...


Składniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Jajka 3 szt.
- Cukier 1 szklanka
- Olej ¾ szklanki
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kakao 3 łyżki
- Dowolny dżem 2 łyżki
- Przyprawa do piernika 2-3 łyżeczki 

Sposób przygotowania:
1. Ucieramy na gładką masę jajka z cukrem. Dodajemy do tego olej i dżem, całość miksujemy.

2. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Wsypujemy to stopniowo do miski z wcześniej przygotowaną masą, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita, wylewamy ją na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. 


3 komentarze:

  1. zdecydowanie wolę takie krojone niż małe pierniczki. Aromatyczne, puszyste i ilgotne... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najfajniejsze w nich jest to, że są wilgotne i fajnie smakują z kubkiem mleka :)

      Usuń
  2. a gdyby tak ilosci byly podane w gramach ? szklanka szklance nie rowna

    OdpowiedzUsuń