Składniki:
- Kapusta biała 2,5 kg
- Papryka zielona 1
szt.
- Papryka żółta (lub
czerwona) 1 szt.
- Marchewka 2 szt.
- Cebula 1 szt.
SOS:
- Olej 1 szklanka
- Sól 2 płaskie łyżki
- Ocet ½ szklanki
- Musztarda 3 łyżki
- Cukier ¾ szklanki
- Seler (duży) 1 szt.
Sposób przygotowania:
1. Kapustę białą drobno
szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce
o grubych oczka. Obie papryki kroimy w cienkie paski, a cebulę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy warzywa do miski z kapustą i mieszamy.
2. Do garnka wlewamy
olej, wsypujemy sól i cukier, dodajemy ocet oraz musztardę. Seler obieramy i
ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka z sosem. Całość
zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Przygotowaną surówkę
przekładamy do słoików i do każdego wlewamy ostudzony sos. Zakręcamy słoiki i
wstawiamy do lodówki. Surówkę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz