18 października 2017

Surówka ze słoika

Niby zwykła surówka, a jednak nie taka zwykła. Surówkę z kapusty, którą często przygotowujemy do niedzielnego schabowego poleży nam w lodówce kilka dni i zaczyna się psuć. A surówkę, którą dziś proponuję możemy przechowywać w lodówce ok. 3-4 tygodnie! Zamykamy ją w słoiki, odstawiamy w kąt lodówki i wyciągamy wtedy, kiedy mamy na nią ochotę i starczy nam na kilka obiadów. 

Składniki:
- Kapusta biała 2,5 kg
- Papryka zielona 1 szt.
- Papryka żółta (lub czerwona) 1 szt.
- Marchewka 2 szt.
- Cebula 1 szt.

SOS:
- Olej 1 szklanka
- Sól 2 płaskie łyżki
- Ocet ½ szklanki
- Musztarda 3 łyżki
- Cukier ¾ szklanki
- Seler (duży) 1 szt. 


Sposób przygotowania:

1. Kapustę białą drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczka. Obie papryki kroimy w cienkie paski, a cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy warzywa do miski z kapustą i mieszamy.

2. Do garnka wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier, dodajemy ocet oraz musztardę. Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka z sosem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Przygotowaną surówkę przekładamy do słoików i do każdego wlewamy ostudzony sos. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do lodówki. Surówkę możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz