21 października 2017

Jogurtowiec orzechowo-czekoladowy

Jeśli jesień, to i orzechy! Na sobotnie popołudnie lub do niedzielnej kawy idealnie będzie pasowało ciasto jogurtowo-czekoladowe! Rozpieszczajmy się pysznościami w nadchodzące jesienne chłody i pluchę! 


Składniki:
- Jogurt naturalny 380 gram
- Jajko 1 szt.
- Mleko 1/3 szklanki
- Olej ½ szklanki
- Cukier ¾ szklanki
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie (bez łupinek) 100 gram
- Czekolada mleczna 80 gram


Sposób przygotowania:
  1. 1. W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy ze sobą cukier, jajko, olej, jogurt naturalny i mleko. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy wymieszane składniki suche i dokładnie miksujemy.
  2. 2. Orzechy włoskie mielimy lub bardzo drobno siekamy. Wrzucamy je do miski z ciastem. Czekoladę kroimy na małe kawałki i również wrzucamy do miski z ciastem. Całość dokładnie mieszamy.
  3. 3. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – „keksówki” i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz