Składniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Jajka 2 szt.
- Cukier puder 3 łyżki
- Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Szczypta soli
- Puree z pieczonej dyni 300 gram
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy
mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbijamy do tego
jajka oraz dodajemy puree z pieczonej dyni i jogurt naturalny. Całość mieszamy,
aby powstała jednolita masa bez grudek (gdyby była za gęsta, dodajemy więcej jogurtu
naturalnego).
2. Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością
oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Placki smażymy na wolnym ogniu, aby
urosły i się zarumieniły. Przewracamy je na drugą stronę i również smażymy do
zarumienienia. Placki można podawać z cukrem pudrem, miodem, polane śmietaną i
oprószone startą na tarce czekoladą lub z innym ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz