5 października 2017

Sernik chałwowy

Czwartek to już taki prawie piątek. Więc czas pomyśleć o jakimś smakołyku do sobotniej i niedzielnej kawy. Tym razem kolejna moja sernikowa wariacja - SERNIK Z CHAŁWĄ! Bardzo dobrze sprawdza się jako poprawiacz humoru w szarą, burą, mokrą i wietrzną jesień.

Składniki:
SPÓD:
- Herbatniki 20 dag
- Margaryna 20 dag

MASA SEROWA:
- Twaróg mielony 1 wiaderko (1 kg)
- Jajka 4 szt.
- Margaryna 200 gram
- Cukier 1 szklanka
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie
- Mąka ziemniaczana 2 łyżki
- Chałwa 30 dag


Sposób przygotowania:


1. SPÓD: Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Margarynę rozpuszczamy, gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niej herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami. (Zamiast pokruszonych herbatników z margaryną można ułożyć je w całości na blaszce).

2. MASA SEROWA:  Ucieramy margarynę z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do tego mąkę ziemniaczaną oraz ser i pokruszoną chałwę. Całość ucieramy na gładką masę.


3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, przekładamy je do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką, aby składniki się połączyły. Masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. 


6 komentarzy:

  1. Oj tak, kawałeczek takiego poprawiacza humoru bardzo by mi się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę zaoferować nawet więcej tego ciasta niż tylko kawałeczek :)

      Usuń
  2. SERNIK, moja miłość :) Bez niego życie traci sens xD

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham serniki, a jeszcze z chałwą, mniam :)

    OdpowiedzUsuń