Składniki:
SPÓD:
-
Herbatniki 20 dag
-
Margaryna 20
dag
MASA SEROWA:
- Twaróg mielony 1
wiaderko (1 kg)
- Jajka 4 szt.
- Margaryna 200 gram
- Cukier 1 szklanka
- Cukier wanilinowy 1
opakowanie
- Mąka ziemniaczana 2
łyżki
- Chałwa 30 dagSposób przygotowania:
1. SPÓD:
Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Margarynę
rozpuszczamy, gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niej herbatniki i mieszamy,
aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia
i wykładamy równomiernie herbatnikami. (Zamiast pokruszonych herbatników z
margaryną można ułożyć je w całości na blaszce).
2. MASA SEROWA: Ucieramy margarynę z żółtkami, cukrem i
cukrem wanilinowym. Dodajemy do tego mąkę ziemniaczaną oraz ser i pokruszoną
chałwę. Całość ucieramy na gładką masę.
3. W osobnej misce
ubijamy białka na sztywną pianę, przekładamy je do masy serowej i mieszamy
delikatnie łyżką, aby składniki się połączyły. Masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i
wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Oj tak, kawałeczek takiego poprawiacza humoru bardzo by mi się przydał :)
OdpowiedzUsuńMogę zaoferować nawet więcej tego ciasta niż tylko kawałeczek :)
UsuńSERNIK, moja miłość :) Bez niego życie traci sens xD
OdpowiedzUsuńKtoś kto wymyślił sernik jest geniuszem!! <3
Usuńkocham serniki, a jeszcze z chałwą, mniam :)
OdpowiedzUsuńDwa pyszne smaki połączone w jeden :)
Usuń