Krótko, zwięźle i na temat - delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach!
Składniki:
- Mąka pszenna 400 gram
- Maślanka 400 gram
- jajka 2 szt.
- Cukier puder 4 łyżki
- Soda oczyszczona 1,5
łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. Oddzielamy białka od
żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
Odstawiamy.
2. W osobnej misce
mieszamy mąkę z cukrem pudrem i sodą. Dodajemy do tego maślankę i żółtka.
Całość dokładnie miksujemy (gdy masa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę
mleka). Do masy żółtkowej dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie, ale
dokładnie mieszamy.
3. Suchą patelnię
rozgrzewamy i wlewamy na nią niewielkie ilości ciasta. Smażymy placki na wolnym
ogniu z obu stron na rumiano. Placki można podawać z sosem śmietankowym i
malinami lub innymi dowolnymi składnikami.
Z podanej porcji
wychodzi 18 pancakesów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz