3 października 2017

Pancakes


Krótko, zwięźle i na temat - delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach! 


Składniki:
- Mąka pszenna 400 gram
- Maślanka 400 gram
- jajka 2 szt.
- Cukier puder 4 łyżki
- Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki 

Sposób przygotowania:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Odstawiamy.

2. W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem i sodą. Dodajemy do tego maślankę i żółtka. Całość dokładnie miksujemy (gdy masa jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka). Do masy żółtkowej dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

3. Suchą patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią niewielkie ilości ciasta. Smażymy placki na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Placki można podawać z sosem śmietankowym i malinami lub innymi dowolnymi składnikami.

Z podanej porcji wychodzi 18 pancakesów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz