12 października 2017

Babka na oleju

Ta prosta i szybka babka jest moim tajemniczym sposobem na jesienną chandrę. Polecam zaszyć się w domu, wziąć kubek mleka, usiąść pod kocem i zajadać się babką. To działa! Sprawdziłam na sobie! Aaaa i najważniejsze! Podobno jak nikt nie widzi, co jemy, to  nie tuczy :)

Składniki:
- Mąka pszenna ¾ szklanki
- Mąka ziemniaczana ¾ szklanki
- Olej ¾ szklanki
- Jajka 4 szt.
- Cukier 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 opakowania
- Kakao 1 łyżka
- Kilka kropel olejku pomarańczowego


Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy białka, stopniowo wsypując cukier. Następnie, ciągle miksując, dokładamy żółtka, cukier wanilinowy, olejek pomarańczowy i olej. Do masy wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników.

2. Do foremki wlewamy ok. 2/3 masy. Do pozostałej części ciasta dosypujemy kakao i mieszamy, aby masa była jednolita. Powstałą masę kakaową wlewamy do foremki na wierzch jasnej masy. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni.


5 komentarzy: