Ta prosta i szybka babka jest moim tajemniczym sposobem na jesienną chandrę. Polecam zaszyć się w domu, wziąć kubek mleka, usiąść pod kocem i zajadać się babką. To działa! Sprawdziłam na sobie! Aaaa i najważniejsze! Podobno jak nikt nie widzi, co jemy, to nie tuczy :)
Składniki:
- Mąka pszenna ¾
szklanki
- Mąka ziemniaczana ¾
szklanki
- Olej ¾ szklanki
- Jajka 4 szt.
- Cukier 1 szklanka
- Proszek do pieczenia
2 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1
opakowania
- Kakao 1 łyżka
- Kilka kropel olejku
pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od
żółtek. W dużej misce ubijamy białka, stopniowo wsypując cukier. Następnie,
ciągle miksując, dokładamy żółtka, cukier wanilinowy, olejek pomarańczowy i
olej. Do masy wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do
pieczenia, mieszamy do połączenia składników.
2. Do foremki wlewamy
ok. 2/3 masy. Do pozostałej części ciasta dosypujemy kakao i mieszamy, aby masa
była jednolita. Powstałą masę kakaową wlewamy do foremki na wierzch jasnej
masy. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie! Bo ja też :)
UsuńJakiej średnicy foremka?
OdpowiedzUsuń24 cm
UsuńJaka pojemność szklanki ?
OdpowiedzUsuń