1 października 2017

Pieczone pierogi ruskie

Na wynagrodzenie sobie wszelkich trudów związanych z poniedziałkiem, proponuję ruskie pierogi. Ale nie tradycyjne - gotowane, a drożdżowe i pieczone. Co prawda, ich zrobienie wymaga trochę czasu, bo trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ale naprawdę warto poświęcić te parę chwil, aby potem rozkoszować się ich smakiem. Jeśli ktoś nie przepada za ruskimi pierogami, może zmienić farsz na swój ulubiony :)


Składniki:
CIASTO:
- Mąka pszenna 1 kg
- Masło 5 łyżek
- Jajko 2 szt.
- Mleko 1 ¾ szklanki
- Cukier 2 łyżeczki
- Drożdże ½ kostki
- Sól

FARSZ:
- Ziemniaki ugotowane 80 dag
- Twaróg 30 dag
- Cebula 2 szt.
- Sól
- Pieprz czarny mielony


Sposób przygotowania:

1.  CIASTO:  Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy, aby lekko przestygło. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość zarabiamy na gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

2. FARSZ: Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na rumiano. Ziemniaki oraz twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy to z przesmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (można ciasto podzielić na kilka części, żeby łatwiej się rozwałkowywało) i wykrawamy z niego koła. Na każde koło nakładamy farsz i sklejamy. Gotowe pierogi układamy na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę, można je posmarować rozbełtanym jajkiem, aby się błyszczały. Pieczemy 20-30 min. w temp. 180 stopni.


6 komentarzy:

  1. i do tego ciepły bulion lub inna klarowna zupa... mmm pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Proponuję przekonać się na własnej skórze ;)

      Usuń
  3. Takie pierożki, to ja uwielbiam :) Bez dokładki się nie obejdzie ;)

    OdpowiedzUsuń