Składniki:
CIASTO:
- Mąka pszenna 1 kg
- Masło 5 łyżek
- Jajko 2 szt.
- Mleko 1 ¾ szklanki
- Cukier 2 łyżeczki
- Drożdże ½ kostki
- Sól
FARSZ:
- Ziemniaki ugotowane 80 dag
- Ziemniaki ugotowane 80 dag
- Twaróg 30 dag
- Cebula 2 szt.
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
1. CIASTO:
Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier.
Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby
drożdże zaczęły pracować. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy, aby lekko
przestygło. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka,
rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość zarabiamy na gładkie,
jednolite ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją
objętość.
2. FARSZ: Cebule kroimy
w kostkę i przesmażamy na rumiano. Ziemniaki oraz twaróg przeciskamy przez
praskę. Mieszamy to z przesmażoną cebulą i doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto
rozwałkowujemy na cienki placek (można ciasto podzielić na kilka części, żeby
łatwiej się rozwałkowywało) i wykrawamy z niego koła. Na każde koło nakładamy
farsz i sklejamy. Gotowe pierogi układamy na wyścieloną papierem do pieczenia
blaszkę, można je posmarować rozbełtanym jajkiem, aby się błyszczały. Pieczemy
20-30 min. w temp. 180 stopni.
i do tego ciepły bulion lub inna klarowna zupa... mmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie na jesienne chłody! :)
UsuńNa pewno są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńProponuję przekonać się na własnej skórze ;)
UsuńTakie pierożki, to ja uwielbiam :) Bez dokładki się nie obejdzie ;)
OdpowiedzUsuńOj tak! Dokładka obowiązkowa! :)
Usuń