29 września 2017

Krakersy

Dziś jest ulubiony dzień tygodnia chyba większości z nas, czyli piątek! Początek weekendu! Jeśli w ten weekend planujecie spotkanie ze znajomymi, to polecam zrobić domowe krakersy. Jeśli zamierzacie spędzić ten wieczór samotnie lub w towarzystwie męża/chłopaka/narzeczonego, to również polecam domowe krakersy! Idealnie się sprawdzają jako przekąska szybka i smaczna, a co najważniejsze zdrowsza niż chipsy.

Składniki:
- Mąka 2 szklanki
- Woda 180 ml
- Cukier 0,5 łyżeczki
- Sól 1,5 łyżeczki
- Olej 3 łyżki
- Roztopione masło ok. 70 gram
- Przyprawy (np. mak, sezam, sól, itp.)


Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy do tego wodę oraz olej i zagniatamy na jednolite ciasto.

2. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i kroimy go na małe kwadraty. Wszystkie kwadraty układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztopionym masłem oraz posypujemy ulubionymi przyprawami (np. sezam, mak, sól, kminek, etc.). Krakersy pieczemy 12-15 minut w temp. 180 stopni.


1 komentarz: