Składniki:
- Mąka 2 szklanki
- Woda 180 ml
- Cukier 0,5 łyżeczki
- Sól 1,5 łyżeczki
- Olej 3 łyżki
- Roztopione masło ok.
70 gram
- Przyprawy (np. mak,
sezam, sól, itp.)
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy
mąkę, cukier i sól. Dodajemy do tego wodę oraz olej i zagniatamy na jednolite
ciasto.
2. Przygotowane ciasto
rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i kroimy go na małe kwadraty.
Wszystkie kwadraty układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i
smarujemy je roztopionym masłem oraz posypujemy ulubionymi przyprawami (np.
sezam, mak, sól, kminek, etc.). Krakersy pieczemy 12-15 minut w temp. 180
stopni.
Dobre jako przekąska do filmu lub książki
OdpowiedzUsuń