Składniki:
- Mąka pszenna 4
szklanki
- Drożdże 0,5 kostki
- Cukier 3 łyżki + 2
łyżeczki do zaczynu
- Mleko 1 szklanka
- Jajka 2 szt.
- Margaryna 80 gram
- Sól
- Śliwki
KRUSZONKA:
- Mąka pszenna 200 gram
- Masło 100 gram
- Cukier 100 gram
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy
ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz szklankę mąki.
Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Miskę
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
2. Margarynę roztapiamy
i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę. Do dużej
miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną
margarynę, zmiksowane jajka z cukrem oraz szczyptę soli. Z całości zagniatamy
gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło
objętość.
3. KRUSZONKA: Do miski
wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło posiekane na małe kawałki. Rozcieramy
palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki.
4. Po wyrośnięciu
ciasta, przekładamy je do blachy (38x26cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Na ciasto układamy połówki śliwek (częścią krojoną do góry) i posypujemy je
kruszonką (jeśli lubimy mniej kruszonki, pozostałą jej część możemy zamrozić do
innego ciasta) oraz cukrem wanilinowym. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni.
ciasto drożdżowe najlepsze na wszelkie smutki :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Zgadzam się w stu procentach :)
Usuń