16 września 2017

Placek drożdżowy ze śliwkami

Jak sprawić, żeby sobotnie popołudnie było jeszcze przyjemniejsze? Upiec i zjeść pyszną drożdżówkę! Uwielbiam, gdy w domu unosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego, i uwielbiam jeść je jeszcze gorące. Wiem, że skutkuje to bólem brzucha, ale nigdy nie mogę się oprzeć... :) Do tego typu ciasta staram się zawsze wybierać owoce sezonowe, więc tym razem padło na śliwki.



Składniki:
- Mąka pszenna 4 szklanki
- Drożdże 0,5 kostki
- Cukier 3 łyżki + 2 łyżeczki do zaczynu
- Mleko 1 szklanka
- Jajka 2 szt.
- Margaryna 80 gram
- Sól
- Śliwki

KRUSZONKA:
- Mąka pszenna 200 gram
- Masło 100 gram

- Cukier 100 gram



Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz szklankę mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Margarynę roztapiamy i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną margarynę, zmiksowane jajka z cukrem oraz szczyptę soli. Z całości zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.

3. KRUSZONKA: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło posiekane na małe kawałki. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki.

4. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je do blachy (38x26cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy połówki śliwek (częścią krojoną do góry) i posypujemy je kruszonką (jeśli lubimy mniej kruszonki, pozostałą jej część możemy zamrozić do innego ciasta) oraz cukrem wanilinowym. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni. 


2 komentarze: