Składniki:
- Mięso mielone 500
gram
- Cebula 2 szt.
- Marchewka 1 szt.
- Pieczarki 7 szt.
- Posiekana natka
pietruszki 2 łyżki
- Ser tarty 10 dag
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta 3 łyżki
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Czosnek granulowany
- Ciasto francuskie 1
opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Cebule siekamy w
drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Wrzucamy to na patelnię i
przesmażamy. Przekładamy warzywa do miski. Pieczarki kroimy w kostkę i również
przesmażamy. Dokładamy to do warzyw w misce. Do miski wkładamy mięso mielone, tarty
ser, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wszystko
dokładnie mieszamy.
2. Z ciasta
francuskiego wycinamy cienkie paski. Z mięsa lepimy kulki i owijamy je paskami
z ciasta francuskiego, tak aby kotlety przypominały „kłębek włóczki”. Kotlety
układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy
ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.
Mniam... mój mąż byłby wniebowzięty :) Chyba zrobię mu taką niespodziankę :)
OdpowiedzUsuńNa pewno się ucieszy! Daj znać, czy mu smakowało. Pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń