13 września 2017

Mielone pieczone

Na pewno zdarza Wam się, że wracacie do domu po całym dniu pracy i musicie jeszcze zrobić obiad. Perspektywa stania przy patelni i smażenia kotletów nie wygląda zbyt dobrze. Dlatego proponuję pójść na pyszną łatwiznę i tradycyjne smażone kotlety mielone zamienić w innowacyjne i pieczone :) 


Składniki:
- Mięso mielone 500 gram
- Cebula 2 szt.
- Marchewka 1 szt.
- Pieczarki 7 szt.
- Posiekana natka pietruszki 2 łyżki
- Ser tarty 10 dag
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta 3 łyżki
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Czosnek granulowany

- Ciasto francuskie 1 opakowanie


Sposób przygotowania:

1. Cebule siekamy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Wrzucamy to na patelnię i przesmażamy. Przekładamy warzywa do miski. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy. Dokładamy to do warzyw w misce. Do miski wkładamy mięso mielone, tarty ser, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie mieszamy.

2. Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paski. Z mięsa lepimy kulki i owijamy je paskami z ciasta francuskiego, tak aby kotlety przypominały „kłębek włóczki”. Kotlety układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.


3 komentarze:

  1. Mniam... mój mąż byłby wniebowzięty :) Chyba zrobię mu taką niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się ucieszy! Daj znać, czy mu smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń