Składniki:
- Mąka pszenna 3
szklanki
- Margaryna 1 kostka
- Jajka 5 szt.
- Cukier 1 szklanka
- Proszek do pieczenia
2 łyżeczki
- Kisiel wiśniowy 1
opakowanie
- Galaretka agrestowa 1
opakowanie
- Jabłka 1 kg
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy
mąkę, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego żółtka oraz
posiekaną margarynę. Całość zarabiamy na gładkie ciasto, dzielimy je na dwie
części i wkładamy je na godzinę do lodówki.
2. Do białek, które
zostały nam podczas przygotowania ciasta, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy na
sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy kisiel.
3. Jabłka obieramy ze
skórki i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, wlewamy wodę i
dosypujemy pozostały cukier oraz galaretkę. Smażymy, aż do odparowania soków.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
4. Jedną część ciasta
rozwałkowujemy do wielkości blaszki i przekładamy je do blachy wyścielonej
papierem do pieczenia. Na ciasto rozkładamy ostudzone jabłka. Następnie
równomiernie rozprowadzamy ubite białka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych
oczkach drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w
temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz