28 września 2017

Jabłecznik

Zaletą jesieni jest to, że rozpoczyna się wtedy sezon na jabłka! Na pyszne, polskie jabłka. Dlatego nie mogłam się obyć bez upieczenia jabłecznika. Uwielbiam nie tylko jego smak, ale i zapach, który unosi się w całym domu podczas pieczenia. Jabłecznik, herbata i ulubiony serial - uwielbiam takie jesienne wieczory!


Składniki:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Margaryna 1 kostka
- Jajka 5 szt.
- Cukier 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Kisiel wiśniowy 1 opakowanie
- Galaretka agrestowa 1 opakowanie
- Jabłka 1 kg


Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy mąkę, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego żółtka oraz posiekaną margarynę. Całość zarabiamy na gładkie ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy je na godzinę do lodówki.

2. Do białek, które zostały nam podczas przygotowania ciasta, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy kisiel.

3. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, wlewamy wodę i dosypujemy pozostały cukier oraz galaretkę. Smażymy, aż do odparowania soków. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

4. Jedną część ciasta rozwałkowujemy do wielkości blaszki i przekładamy je do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozkładamy ostudzone jabłka. Następnie równomiernie rozprowadzamy ubite białka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz