Składniki:
- Mąka pszenna 0,5 kg
- Jajka 2 szt.
- Mleko ciepłe 1
szklanka
- Drożdże 40 gram
- Cukier 3 łyżki
- Masło stopione 2
łyżki
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy
ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość
dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15
minut, aby drożdże ruszyły.
2. Do dużej miski
wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dolewamy do tego roztrzepane jajka, roztopione
masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na
ok. 40 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło (podwoiło swoją objętość).
3. Gdy ciasto wyrośnie,
zarabiamy je ponownie i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na blat
posypany mąką, aby urosły.
4. Do dużego garnka
wlewamy wodę, na garnek kładziemy ściereczkę lub gazę i mocno obwiązujemy
sznurkiem. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na ściereczce
układamy po 4 kulki i przykrywamy garnek miską o średnicy garnka. Bułki
parujemy ok. 10-12 minut.
* z podanej porcji
wychodzi ok. 13 pampuchów
Za szybko znikają :)
OdpowiedzUsuń