10 października 2015

Sałatka orzechowo-groszkowa

Sałatek nigdy dość! Ta okazuje się ciekawym połączenia groszku, ryżu, szynki,  papryki konserwowej i orzechów włoskich. Jest zdrowa, sycąca, a co więcej - bardzo smaczna. Jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Doskonale nadaje się na obiad czy kolację. Można ją także spakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię.


Składniki:

- Groszek konserwowy 130 gram
- Szynka 100 gram
- Orzechy włoskie 80 gram
- Ryż 2 torebki
- Papryka konserwowa 130 gram
- Jogurt naturalny 100 gram
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Czosnek granulowany



Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Orzechy sparzamy, obieramy ze skórki i wrzucamy do miski. Paprykę konserwową oraz szynkę kroimy w drobną kostkę, przekładamy je do naczynia z orzechami. Dodajemy do tego ugotowany ryż oraz groszek, który wcześniej odsączamy z nadmiaru wody.

3. Z jogurtem naturalnym mieszamy szczyptę soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Zalewamy tym sałatkę i mieszamy.



Biorę udział w akcji:
Jesienne Superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz