Składniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Cukier 0,5 szklanki
- Czekolada mleczna 80 gram
- Kakao 3 łyżki
- Margaryna roztopiona 100 gram
- Mleko ¾ szklanki
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Cynamon 0,5 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Śliwki 0,5 kg
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Czekoladę drobno kroimy i wrzucamy ją do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. W drugiej misce mieszamy ze sobą rozpuszczoną margarynę, jajka i mleko. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo składniki suche i cały czas miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Ze śliwek usuwamy pestki i drobno kroimy owoce. Pokrojone śliwki wrzucamy do miski z masą muffinkową i mieszamy całość łyżką.
4. Powstałe ciasto przekładamy do foremek muffinkowych (surowe ciasto powinno sięgać prawie brzegów foremek). Blachę z babeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok. 13 babeczek.
Biorę udział w akcji:
Mmm, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńoj tak, jeszcze czuje ich smak ;)
Usuń