17 października 2015

Placki gruszkowe

Choć jesień nie zawsze wygląda tak jak powinna, bo jest szaro, ponuro i pada deszcz, to ta pora roku ma też swoje plusy. Mianowicie, w tym okresie zbieramy dużo owoców sezonowych. Jednymi z nich są gruszki, które można wykorzystywać w przeróżnych potrawach. Proponuję placki z gruszek na poprawę nastroju i umilenie tych jesiennych chwil.


Składniki:

- Mąka pszenna 2 szklanki
- Kefir 400 ml
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Cukier puder 4 łyżki
- Szczypta soli
- Gruszki 3 szt



Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli. Dodajmy do tego kefir i jajko. Całość miksujemy.

2. Gruszki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą gruszkę wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy dokładnie łyżką.

3. Kładziemy po łyżce ciasta na rozgrzaną i polaną olejem/oliwą z oliwek patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron.



Biorę udział w akcji:
Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. Kreatywny pomysł. Nigdy nie jadłam placków gruszkowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Te placki, to też był mój pierwszy raz, ale jaki smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne te placuszki. Muszą być przepyszne, idealne na śniadanie do kubka kakao.

    OdpowiedzUsuń