5 września 2015

Maślankowiec wiśniowy

Znalazłam w ogrodzie jakieś ostatki wiśni i nie chciałam im pozwolić uschnąć. Od razu pomyślałam o jakimś cieście! Pobiegłam do domu, otworzyłam lodówkę i pierwsze, co dostrzegłam, to maślanka. Ciasto z wiśniami na maślance! Tak! To jest to, czego mi brakowało do szczęścia w dzisiejsze popołudnie;)


Składniki:

- Maślanka 250 ml
- Jajka 2 szt.
- Olej 0,5 szklanki
- Mąka pszenna 350 gram
- Cukier ¾ szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Kakao 2 łyżki
- Aromat waniliowy
- Wiśnie

- Orzechy włoskie


Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy ze sobą maślankę, olej, jajka oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i mieszamy je ze sobą.

2. Do miski z sypkimi produktami wlewamy składniki płynne i miksujemy, aby wszystko się połączyło. Do masy wrzucamy wydrylowane, lekko oprószone mąką wiśnie. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

3. Ciasto przekładamy do foremki i na wierzch sypiemy orzechy włoskie. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.





4 komentarze: