Składniki:
- Maślanka 250 ml
- Jajka 2 szt.
- Olej 0,5 szklanki
- Mąka pszenna 350 gram
- Cukier ¾ szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Kakao 2 łyżki
- Aromat waniliowy
- Wiśnie
- Orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy ze sobą maślankę, olej, jajka oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao i mieszamy je ze sobą.
2. Do miski z sypkimi produktami wlewamy składniki płynne i miksujemy, aby wszystko się połączyło. Do masy wrzucamy wydrylowane, lekko oprószone mąką wiśnie. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki i na wierzch sypiemy orzechy włoskie. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i proponuję spróbowanie ciacha ;)
UsuńWygląda apetycznie :p
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń