Składniki:
- Piersi z kurczaka 2 szt.
- Marchewki 2 szt.
- Pomidor 3 szt.
- Cebula 1 szt.
- Ananas konserwowy 1 puszka
- Papryka czerwona 1 szt.
- Pieprz czarny mielony
- Papryka słodka mielona
- Sól
- Czosnek granulowany
SOS:
- Sos sojowy 2 łyżki
- Sok z puszki z ananasami 10 łyżek
- Ocet 1,5 łyżki
- Cukier 3 łyżki
- Ketchup łagodny 3 łyżki
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Solimy i pieprzymy je oraz podsmażamy na rumiano. Odkładamy je do małej miseczki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a paprykę w większe kawałki. Oba warzywa wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i podsmażamy. Odkładamy je do osobnej miski.
2. SOS: Do miski wlewamy sok z ananasa, sos sojowy i ocet. Dokładamy ketchup, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy energicznie trzepaczką, aby cukier się rozpuścił i nie było grudek z mąki.
3. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy marchewkę i pomidory do garnka i dusimy do momentu, aż marchewki będą półtwarde. Następnie dorzucamy podsmażoną cebulę, paprykę oraz piersi z kurczaka. Dusimy jeszcze ok. 5-7 minut. Ananasa kroimy w średniej wielkości kawałki. Pod koniec czasu duszenia wrzucamy go do garnka. Zalewamy całość wcześniej przygotowanym sosem oraz doprawiamy to pieprzem, papryką słodką, solą oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia sosu i zdejmujemy z ognia.
Uwielbiam kurczaka w takiej wersji, a gwiazdki marchewkowe wyglądają przecudnie :)
OdpowiedzUsuńOj, ja od pewnego czasu też uwielbiam kurczaka w takiej wersji ;)
OdpowiedzUsuń