21 września 2015

Ciasto mirabelkowe (odwracane)

Będąc niedawno na spacerze, zauważyłam, że przy jednej z polnych dróg rośnie pełno drzew z mirabelkami. Więc przyszłam następnego dnia z koszykiem i nazbierałam te małe i niepozorne owoce. Przecież nie mogą się zmarnować! W ten sposób powstało odwracane ciasto mirabelkowe.


Składniki:

- Mąka pszenna 350 gram
- Jajka 4 szt.
- Margaryna ¾ kostki
- Serek homogenizowany waniliowy 250 gram
- Cukier 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
- Cukier trzcinowy 2 łyżki
- Mirabelki



Sposób przygotowania:

1. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy do tego mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, serek homogenizowany i przestudzoną rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy do momentu połączenia składników i rozpuszczenia się cukru.

2. Formę do pieczenia o wymiarach 29x24 cm wyścielamy papierem do pieczenia, rozsypujemy na nim cukier trzcinowy (można użyć zwykłego cukru) i układamy wypestkowane mirabelki. Na owoce wylewamy ciasto, wyrównujemy je i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

3. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy je na ok. 20 minut do przestudzenia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odwracamy je, tak aby owoce znajdowały się u góry.





Biorę udział w akcji:
Jesienne Superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz