8 czerwca 2015

Lasagne truskawkowa

Można ją jeść jako danie główne lub jako deser. W sam raz dla amatorów słodkich rzeczy. Potrawa prosto z lodówki jest idealna na ochłodzenie w upalne dni.


Składniki:

- Makaron lasagne 4-5 płatów
- Truskawki 0,5 kg
- Galaretka truskawkowa 1 opakowanie



Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut). Wciągamy go z garnka i rozkładamy na talerzu tak, aby się nie posklejał.

2. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy ją, aby lekko przestygła.

3. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy każdą na pół lub na mniejsze kawałki. Foremkę do keksa wyścielamy folią aluminiową i kładziemy na spodzie pierwszy płat makaronu, rozkładamy na nim gęsto część przygotowanych truskawek. Zalewamy całość galaretką tak, aby zakryła ona truskawki. Kładziemy na to kolejny płat makaronu i powtarzamy wszystkie czynności jak w poprzednim płacie. Postępujemy tak do momentu, aż wykorzystamy wszystkie truskawki i galaretkę. Ostatnia warstwa powinna być przykryta płatem makaronu. Foremkę z lasagne wstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła.



Biorę udział w akcji:
Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

2 komentarze: