Składniki:
- Makaron lasagne 4-5 płatów
- Truskawki 0,5 kg
- Galaretka truskawkowa 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut). Wciągamy go z garnka i rozkładamy na talerzu tak, aby się nie posklejał.
2. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy ją, aby lekko przestygła.
3. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy każdą na pół lub na mniejsze kawałki. Foremkę do keksa wyścielamy folią aluminiową i kładziemy na spodzie pierwszy płat makaronu, rozkładamy na nim gęsto część przygotowanych truskawek. Zalewamy całość galaretką tak, aby zakryła ona truskawki. Kładziemy na to kolejny płat makaronu i powtarzamy wszystkie czynności jak w poprzednim płacie. Postępujemy tak do momentu, aż wykorzystamy wszystkie truskawki i galaretkę. Ostatnia warstwa powinna być przykryta płatem makaronu. Foremkę z lasagne wstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła.
Biorę udział w akcji:
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń