1 czerwca 2015

Jogurtowe placki z truskawkami

Czy ktoś mógłby oprzeć się tym czerwonym, soczystym, słodkim i pachnącym owocom? Bo ja na pewno nie! Dlatego zrobiłam kolejne danie na bazie truskawek. Placki są rozpływające się w ustach, lekkie, no i zdrowe, bo na bazie jogurtu naturalnego. W sam raz na wiosenny obiad lub podwieczorek. 


Składniki:

- Jogurt naturalny 400 gram
- Cukier puder 4 łyżki płaskie
- Jajka 2 szt.
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Szczypta soli
- Truskawki



Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Zawartość drugiej miski wsypujemy stopniowo do miski z jogurtem, jajkami i cukrami (cały czas miksując, aby powstała jednolita i gładka masa).

2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w średniej grubości plasterki.

3. Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Na każdego placka kładziemy po kilka plasterków truskawek. Smażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu, aby urósł i się zarumieni. Przewracamy go na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia.

Z podanej porcji wychodzi ok. 18 placków.




Biorę udział w akcji:
Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz