Składniki:
- Jogurt naturalny 400 gram
- Cukier puder 4 łyżki płaskie
- Jajka 2 szt.
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Szczypta soli
- Truskawki
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Zawartość drugiej miski wsypujemy stopniowo do miski z jogurtem, jajkami i cukrami (cały czas miksując, aby powstała jednolita i gładka masa).
2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w średniej grubości plasterki.
3. Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Na każdego placka kładziemy po kilka plasterków truskawek. Smażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu, aby urósł i się zarumieni. Przewracamy go na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia.
Z podanej porcji wychodzi ok. 18 placków.
Biorę udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz