28 maja 2015

Knedle z truskawkami

Jak wiosna to i TRUSKAWKI!! Pojawia się ich coraz więcej w sklepach, na targach, a nawet powoli pokazują się już w ogrodach. Wszędzie nimi pachnie i wszędzie jest czerwono! Można je wykorzystać na wiele sposobów i w wielu potrawach. Ja pomyślałam o knedlach, których nie jadłam od wieków. 

Składniki:

- ugotowane ziemniaki 1 kg
- mąka pszenna 1 szklanka
- jajko 1 szt.
- mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
- sól ¾ łyżeczki
- cukier 0,5 łyżeczki

- truskawki


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę i przekładamy je do miski. Dodajemy do nich mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier oraz wbijamy jajko. Wszystko wyrabiamy na jednolite i gładkie ciasto.

2. Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości piłeczki do ping ponga. Kule spłaszczamy i na środku każdej z nich kładziemy truskawkę. Zlepiamy boki placków i formujemy z nich kulki.

3. Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucamy knedle. Po wypłynięciu ich na powierzchnię wody, gotujemy je ok. 2-3 minut. Wykładamy je łyżką cedzawkową na talerz.

Biorę udział w akcji:
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

4 komentarze:

  1. Mniam
    U mnie knedle z truskawkami je się w towarzystwie młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze! Truskawki i kapusta, to dość nietypowe połączenie. Nigdy nie słyszałam o takim :)

      Usuń