21 maja 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Na temat drożdżówki i jej walorów smakowych mogę pisać i mówić długo. To ciasto jest częstym gościem u mnie w domu. Zmieniają się tylko dodatki do niego. Tym razem, z racji sezonu rabarbarowego, postanowiłam zrobić drożdżówkę właśnie z tym warzywem! Połączenie słodkiego smaku ciasta i kwaśnego rabarbaru jest naprawdę intrygujące :)


Składniki:

- mąka pszenna 3 szklanki
- cukier ½ szklanki
- drożdże ½ kostki
- mleko 200 ml
- jajka 3 szt.
- sól ½ łyżeczki
- margaryna 85 gram
- cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- rabarbar 


Sposób przygotowania:


1. Do miski wsypujemy szklankę mąki oraz dodajemy rozkruszone drożdże. Zalewamy to ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. W rondelku rozpuszczamy margarynę. Do dużego garnka wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i cukier wanilinowy. Podgrzewamy to, ciągle mieszając. Dodajemy do tego resztę mąki i mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ciepłą margarynę i wyrabiamy dalej, aż do wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy na małe kawałki i posypujemy nimi wierzch ciasta. Na wierzch ciasta sypiemy również cukier lub cukier wanilinowy. Można także posypać kruszonką lub po upieczeniu polać lukrem. Pieczemy ok. 30-40 min. w temp. 180 stopni.

Biorę udział w akcji:
Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz