24 maja 2015

Babeczki na ciasteczkowym spodzie

Na niedzielne popołudnie proponuję tradycyjne muffiny czekoladowe na spodzie z popularnych markizów. Smak ciasteczek może być dowolny, jednak ja proponuję cytrynowe, bo bardzo fajnie łączą się one ze smakiem czekolady. Babeczki są w sam raz na raz! :)


Składniki:

- Cukier 120 gram
- Margaryna 125 gram
- Jajka 2 szt.
- Mąka pszenna 200 gram
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Kakao 30 gram
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Amaretto 1 łyżka
- Mleko 160 ml
- Ciastka markizy cytrynowe 12 szt.



Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do drugiej miski wrzucamy margarynę oraz wsypujemy cukier i cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Miksujemy to, aby powstała jednolita masa. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo suche składniki (ciągle miksując), które wcześniej wymieszaliśmy ze sobą w misce oraz wlewamy mleko i amaretto. Całość miksujemy do momentu wymieszania się wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.

2. Na spód każdej foremki do muffinek wkładamy po jednym ciastku cytrynowym (można użyć innego smaku). Na ciastka wlewamy masę do ¾ wysokości foremki. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Z podanej porcji wychodzi ok. 12 babeczek.



Biorę udział w akcji:

Wiosenne słodkości!Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysl.
    Takie babeczki, to idealny szybki deser!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Masz racje, babeczki są idealne na szybki deser, albo jako dodatek do kawy lub herbaty

    OdpowiedzUsuń