Składniki:
SPÓD:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Śmietana kwaśna 1/2 szklanki
- Cukier puder 3/4 szklanki
- Margaryna 150 gram
- Żółtka 2 szt.
- Jajko 1 szt.
- Cukier wanilinowy 1/2 opakowania
- Proszek do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki
MASA SEROWA:
- Tworóg mielony 1 wiaderko (1kg)
- Jajka 6 szt.
- Budyń waniliowy 1 opakowanie
- Margaryna 1 kostka
- Śmietana 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki
- Olejek do ciasta Delecta
Sposób przygotowania:
1. SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. W osobnej misce mieszamy żółtka i 1 całe jajko ze śmietaną. Dodajemy to do miski z suchymi składnikami oraz dodajemy margarynę. Zawartość miski zagniatamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
2. MASA SEROWA: Żółtka oddzielamy od białek. Wrzucamy żółtka do dużej miski i dosypujemy cukier puder. Ucieramy to na gładką, jednolitą masę. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją, aby przestygła. Wystudzoną margarynę dodajemy do miski z utartymi żółtkami i cukrem i dodajemy masę serową. Miksujemy. Do powstałej masy dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia, budyń oraz kilka kropel olejku do ciasta (może być śmietankowy lub waniliowy). Ponownie miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z masą serową i mieszamy łyżką.
3. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (użyłam blachy o wymiarach 38x26 cm). Spód ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy i wykładamy nim dno foremki. Na ciasto kładziemy masę serową. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut.
Biorę udział w akcji:
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńgotowa masa serowa 1 puszka ? czy chodzi o 1 wiaderko serka mielonego takie 1 kilogramowe ?
OdpowiedzUsuńTak, tak, chodzi o wiaderko serka mielonego :)
Usuń