10 kwietnia 2015

Ciasto makowo-jabłkowe

Ciasto to lekko odbiega od tradycyjnego makowca. Oprócz maku, który dodawany jest do każdego makowca znajdują się tutaj jabłka oraz kasza manna. Ciasto ma niestety jedną wadę - szybko znika z talerza! ;)


Składniki:

SPÓD:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Śmietana kwaśna 1/2 szklanki
- Cukier puder 3/4 szklanki
- Margaryna 150 gram
- Żółtka 2 szt.
- Jajko 1 szt.
- Cukier wanilinowy 1/2 opakowania
- Proszek do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki


MASA MAKOWA:
- Gotowa masa makowa 1 puszka
- Margaryna 1/2 kostki
- Cukier 1/2 szklanki
- Jajka 2 szt.
- Kasza manna 6 łyżek
- Olejek do ciasta Delecta
- Jabłka starte na tarce 40 dag
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki



Sposób przygotowania:

1. SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. W osobnej misce mieszamy żółtka i 1 całe jajko ze śmietaną. Dodajemy to do miski z suchymi składnikami oraz dodajemy margarynę. Zawartość miski zagniatamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2. MASA MAKOWA: Żółtka oddzielamy od białek. Wrzucamy żółtka do dużej miski, dosypujemy cukier oraz dodajemy margarynę. Ucieramy to na gładką, jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy starte na tarce jabłka, masę makową, kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz kilka kropel olejku do ciasta (może być śmietankowy lub waniliowy). Miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z masą makową i mieszamy łyżką. 

3. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (użyłam blachy o wymiarach 38x26 cm). Spód ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy i wykładamy nim dno foremki. Na ciasto kładziemy masę makową. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut.



Biorę udział w akcji:
Wielkanocne wypieki z Delectą

2 komentarze: