23 kwietnia 2015

Marchewkowy krem z kluskami lanymi

Pyszna i sycąca, lekko słodka zupa krem z marchewek. Zaspakaja głód na długo. Robiłam ją pierwszy raz bez przekonania, że wyjdzie coś dobrego, ale teraz dałabym się pokroić za tą zupę. Równie dobrze smakuje, gdy zrobimy ją  z młodych, świeżych i chrupiących marchewek.


Składniki:

ZUPA:
- Marchewka 60 dag
- Pietruszka 1 szt.
- Bulion 2,5 l
- Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
- Jogurt naturalny 90 gram
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- Cukier


KLUSKI LANE:
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Woda 1,5 szklanki
- Jajko 1 szt.
- Sól


Sposób przygotowania:

1. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki. Wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy do miękkości.

2. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich jogurt naturalny oraz przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Całą zawartość dokładnie blendujemy. Doprawiamy zupę solą, pieprzem oraz cukrem.

3. KLUSKI LANE: Do miski wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajko i wlewamy wodę. Całość dokładnie miksujemy (gdy będzie za gęsta, dodajemy do niej jeszcze trochę wody). W garnku zagotowujemy osoloną wodę i rzucamy na wodę ciasto na kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je ok. 2-3 minuty.



Biorę udział w akcji:
Marchewkowy zawrót głowy Marchewkowy zawrót głowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz