Składniki:
- Ryż biały 2 torebki
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna 1 szklanka
- Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Jogurt naturalny 180 gram
- Cukier puder 1 łyżka
- Woda gazowana 1/3 szklanki
- Banan 1 szt.
- Gruszka 1 szt.
Sposób przygotowania:
2. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko wrzucamy do dużej miski, natomiast białko ubijamy na sztywną pianę.
3. Do miski z żółtkiem dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz wlewamy wodę gazowaną. Dosypujemy do tego mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz dodajemy ubite białko. Wszystko miksujemy, aby powstała jednolita masa o gęstości podobnej do śmietany (gdy ciasto jest za gęste, dolewamy jeszcze trochę wody gazowanej).
4. Do miski z ciastem wsypujemy ugotowany ryż i mieszamy dokładnie łyżką.
5. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto i formujemy placki. Smażymy z obu stron na rumiano.
6. SOS: Banana i gruszkę myjemy i obieramy. Kroimy owoce na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Do owoców dolewamy pozostały jogurt naturalny (można lekko posłodzić). Całość blendujemy.
Biorę udział w akcji:
Przepis już zapisałam. Zrobię ponieważ uwielbiam placki i bardzo często je robię.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że będziesz je wypróbowywała :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry wybór! :)
OdpowiedzUsuń