29 marca 2015

Potrawka z kurczaka w pomidorach

Bardzo szybka i zdrowa jednogarnkowa potrawa. Zawarte w niej warzywa i pierś z kurczaka dostarczą naszemu organizmowi dużo witamin. Potrawka ma słodko-słony smak.  Można ją zjeść jako dodatek do ziemniaków, ryżu bądź różnych kasz. 


Składniki:

- Pierś z kurczaka 2 szt.
- Pomidory 4 szt.
- Marchewka 1 szt.
- Pieczarki 6 szt.
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Kukurydza konserwowa 1/3 puszki
- Papryka słodka mielona 1 łyżka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Tymianek



Sposób przygotowania:

1.Piersi z kurczaka opłukujemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną i polaną oliwą z oliwek dużą patelnię pokrojoną pierś i posiekaną cebule. Smażymy je, aż składniki się lekko zarumienią.

2. Pieczarki obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki bądź półplasterki. Oba warzywa dorzucamy na patelnię z mięsem i cebulą. Chwilę podsmażamy.

3. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je na małe kawałki i wrzucamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Całość posypujemy papryką słodką i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.

4. Po tym czasie dosypujemy na patelnię kukurydzę oraz dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy potrawę solą, pieprzem oraz tymiankiem.


Biorę udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz