20 kwietnia 2015

Mielone z pieczarką

Zwykłe mielone w niezwykłej odsłonie. Mała niespodzianka w środku każdego kotleta, bo mielony wcale nie musi być nudny.


Składniki:

- Mięso mielone 500 gram
- Cebula 2 szt.
- Bułka tarta
- Jajko 1 szt.
- Natka pietruszki
- Czosnek 2 ząbki
- Pieczarki małe ok. 12 szt.
- Sól
- Pieprz czarny mielony



Sposób przygotowania:

1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na rumiano i przekładamy do dużej miski.

2. Do miski z cebulami wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą (zależy od wilgotności mięsa – dodajemy bułki tartej w takiej ilości, aby masa mięsna nie była zbyt rzadka). Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy.

3. Pieczarki obieramy, wrzucamy do osobnej miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Po około 5 minutach wyciągamy je z wody. Ze zrobionej wcześniej masy mięsnej robimy kotlety i wkładamy w środek każdego całą pieczarkę. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i smażymy na rumiano z każdej strony.
Z podanej porcji wychodzi ok. 12 kotletów.



Biorę udział w akcji:
Pieczarkowy Tydzień 2015 Pieczarkowy Tydzień 2015

4 komentarze:

  1. Ja mam w zanadrzu przepis na przekąskę na zimno - klopsiki z marynowaną pieczarką w środku. Taka wersja obiadowa przemawia do mnie równie dobrze ;) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z marynowaną pieczarką zapewne smakuje bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają te mielone, zapisuje patent :) zapraszam do siebie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń