Składniki:
CIASTO:
- Mąka pszenna 180 gram
- Cukier 50 gram
- Miękka margaryna 130 gram
- Kakao 2 łyżki
- Gorzka czekolada 50 gram
- Zimna woda 1 łyżka
MASA CYTRYNOWA:
- Cytryna 2 szt.
- Jajka 5 szt.
- Cukier 180 gram
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Śmietana kremówka 150 ml
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Gorzka czekolada 30 gram
Sposób przygotowania:
2. Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na wymiar blachy i przekładamy do formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.
3. KREM CYTRYNOWY: Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy to na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i lekko ubijamy.
4. Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę, którą wrzucamy do miski z masą. Z cytryn wyciskamy także sok, który również wlewamy do miski z kremem. Dodajemy do tego mąkę i dokładnie mieszamy lub miksujemy (powstała masa jest rzadka). Przygotowany krem wylewamy na wcześniej upieczony spód do tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto z piekarnika i na jego wierzch ścieramy czekoladę gorzką. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika, tym razem na 15 minut.
Biorę udział w akcji:
Apetycznie wygląda! Ciekawe czekoladowo-cytrynowe smaki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDziękuję i oczywiście polecam wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że apetyczność nie kończy się tylko na wyglądzie :)
OdpowiedzUsuńSuper ta Twoja tarta. Przyznam, że cytrynowej jeszcze nie próbowałam, więc chyba czas najwyższy :)
OdpowiedzUsuń