13 kwietnia 2015

Cytrynowo-czekoladowa tarta

Robiąc tę tartę, bałam się, że połączenie cytryny i czekolady nie będzie zbyt trafne. Ale było wręcz przeciwnie! Smak jest niesamowity, a ciasto jest zarazem orzeźwiające dzięki cytrynie i słodkie dzięki czekoladzie. 


Składniki:

CIASTO:
- Mąka pszenna 180 gram
- Cukier 50 gram
- Miękka margaryna 130 gram
- Kakao 2 łyżki
- Gorzka czekolada 50 gram
- Zimna woda 1 łyżka


MASA CYTRYNOWA:
- Cytryna 2 szt.
- Jajka 5 szt.
- Cukier 180 gram
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Śmietana kremówka 150 ml
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Gorzka czekolada 30 gram



Sposób przygotowania:

1. CIASTO: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do mąki ścieramy na tarce gorzką czekoladę oraz dodajemy margarynę, cukier, kakao i zimną wodę. Całość zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy na 40 minut do lodówki, aby się schłodziła.

2. Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na wymiar blachy i przekładamy do formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.

3. KREM CYTRYNOWY: Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy to na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i lekko ubijamy.

4. Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę, którą wrzucamy do miski z masą. Z cytryn wyciskamy także sok, który również wlewamy do miski z kremem. Dodajemy do tego mąkę i dokładnie mieszamy lub miksujemy (powstała masa jest rzadka). Przygotowany krem wylewamy na wcześniej upieczony spód do tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto z piekarnika i na jego wierzch ścieramy czekoladę gorzką. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika, tym razem na 15 minut.



Biorę udział w akcji:
Wiosenne słodkości!

8 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda! Ciekawe czekoladowo-cytrynowe smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i oczywiście polecam wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że apetyczność nie kończy się tylko na wyglądzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ta Twoja tarta. Przyznam, że cytrynowej jeszcze nie próbowałam, więc chyba czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń