1 marca 2015

Sos mięsno-warzywny


Sos warzywny z dodatkiem mięsa mielonego. Można go podawać z makaronem, tak jak to jest widoczne na zdjęciu, z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Potrawa nieco przypomina w smaku kuchnię meksykańską.



Składniki:

- Mięso mielone 50 dag
- Cebula biała 2 szt.
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Fasola czerwona konserwowa 0,5 puszki
- Czosnek 2 ząbki
- Pomidory 4 szt.
- Pieczarki 30 dag.
- Przecier pomidorowy 0,5 słoiczka
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, bazylia




Sposób przygotowania:

1. Na patelnię wlać trochę wody i wrzucić mięso. Podsmażać, aż mięso nie będzie surowe. Przełożyć do dużego garnka.

2. Pieczarki przekroić na pół i pociąć w trochę grubsze półplasterki. Wrzucić na patelnię, lekko posolić i podsmażyć. Przełożyć do garnka z mięsem.

3. Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Przełożyć do garnka.

4. Pomidory ponacinać i sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Poddusić na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Rozgnieść je i przełożyć do garnka z mięsem, pieczarkami i cebulą. Dodać kukurydzę, fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać i podlać wodą (ok. 1-1,5 szklanki). Wstawić na mały ogień.

5. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką (ok. 1 łyżeczka), czosnkiem granulowanym oraz sporą ilością bazylii suszonej (może być świeża). Wymieszać i zdjąć z ognia.

Biorę udział w akcji:
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zdrowa przekąska

2 komentarze: