Sos warzywny z dodatkiem mięsa mielonego. Można go podawać z makaronem, tak jak to jest widoczne na zdjęciu, z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Potrawa nieco przypomina w smaku kuchnię meksykańską.
Składniki:
- Mięso mielone 50 dag
- Cebula biała 2 szt.
- Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
- Fasola czerwona konserwowa 0,5 puszki
- Czosnek 2 ząbki
- Pomidory 4 szt.
- Pieczarki 30 dag.
- Przecier pomidorowy 0,5 słoiczka
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, bazylia
Sposób przygotowania:
2. Pieczarki przekroić na pół i pociąć w trochę grubsze półplasterki. Wrzucić na patelnię, lekko posolić i podsmażyć. Przełożyć do garnka z mięsem.
3. Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni. Przełożyć do garnka.
4. Pomidory ponacinać i sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Poddusić na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Rozgnieść je i przełożyć do garnka z mięsem, pieczarkami i cebulą. Dodać kukurydzę, fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać i podlać wodą (ok. 1-1,5 szklanki). Wstawić na mały ogień.
5. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką (ok. 1 łyżeczka), czosnkiem granulowanym oraz sporą ilością bazylii suszonej (może być świeża). Wymieszać i zdjąć z ognia.
Biorę udział w akcji:
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń