2 marca 2015

Nuggetsy


Uwielbiane chyba przez wszystkich, a na pewno przez większość. Jednak te domowe są o wiele zdrowsze niż te z KFC czy McDonalda. Gdy robimy je w domu, chociaż wiemy, co jest do nich dodane. Polecam tę przekąskę miłośnikom fast foodów i nie tylko ;)


Składniki:

- Pierś z kurczaka 250 gram
- Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- Sól 3/4 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
- Pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki
- Czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna 1/2 szklanki + trochę do panierowania
- Mleko 1/3 szklanki
- Olej / oliwa z oliwek




Sposób przygotowania:

1. MIĘSO: Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Do miski wsypujemy ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Przykrywamy je i wstawiamy na około 50 minut do lodówki

2. CIASTO: Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej i ¼ łyżeczki pieprzu czarnego. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę.

3. Po upływie czasu, w którym mięso miało się „przegryźć” z przyprawami, zalewamy je ciastem i odstawiamy na 40-45 minut.

4. W garnku rozgrzewamy olej (ewentualnie oliwę z oliwek). Powinno go być tyle, aby mięso było zanurzone. Kawałki mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy je w mące. Wrzucamy do garnka z gorącym olejem i smażymy do momentu, aż mięso będzie złociste.
Po wyjęciu nuggetsów z garnka, najlepiej położyć je na ręczniku papierowym, aby tłuszcz wsiąkł.


Biorę udział w akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

2 komentarze: