28 lutego 2015

Kurczak w curry


Dzisiaj proponuję piersi z kurczaka w jeszcze innym wydaniu (niż wczorajsze w brokułach). Tym razem pierś z kurczaka w curry. Potrawa ma bardzo orientalny smak dzięki kurkumie i curry, a przede wszystkim jest zdrowa, gdyż zrobiona na bazie jogurtu naturalnego. Można podawać z ziemniakami albo ryżem.


Składniki:

- Pierś z kurczaka 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Jogurt naturalny 380 ml
- Curry 1,5 łyżeczki + 3/4 łyżeczki do marynaty
- Sól 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny 2 łyżeczki
- Czosnek 2 ząbki
- Pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- Papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki
- Kurkuma 3/4 łyżeczki



Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w większa kostkę, W misce mieszamy przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, gałkę muszkatołową, paprykę słodką mieloną, kurkumę, ¾ łyżeczki przyprawy curry, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkładamy do marynaty pokrojone piersi z kurczaka i dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki mięsa było obtoczone przyprawami. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

2. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso wraz z marynatą oraz wsypujemy cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż wszystko się zarumieni. Dosypujemy 1,5 łyżeczki curry i zalewamy całość jogurtem naturalnym, dokładnie mieszamy i pozostawiamy chwilę na ogniu. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.


Bardzo dziękuję za 2000 wyświetleń!

Biorę udział w akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zdrowa przekąska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz