14 marca 2015

Pieguski domowe


Te łaciate ciasteczka podbiły serca chyba wielu osób. Ich kruchość w połączeniu ze smakiem drobinek czekoladowych uruchamia wszystkie zmysły. Ale zamiast kupować ciastka w sklepie, proponuję zrobić je w domu, samodzielnie.


Składniki:

- Margaryna 1 kostka
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Cukier puder 3/4 szklanki
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
- Sól szczypta
- Czekolada mleczna 1 tabliczka
- Olejek arakowy




Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy cukier puder i cukier wanilinowy, wbijamy jajko, dodajemy margarynę i wlewamy kilka kropel olejku arakowego. Całość miksujemy.

2. W osobnej misce mieszamy ze sobą proszek do pieczenia, mąkę i szczyptę soli. Wymieszane składniki dodajemy do miski, w której miksowane były cukry, margaryna i jajko (ciągle miksując). Powstała masa powinna być bardzo gęsta.

3. Tabliczkę czekolady kroimy na małe kawałki, wsypujemy je do miski z ciastem. Miksujemy jeszcze chwilę, aby czekolada połączyła się z masą.

4. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia kładziemy łyżką ciasto i lekko spłaszczamy. Ciastka najlepiej układać w odstępach, bo w czasie pieczenia będą trochę rosły. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Z podanej porcji wychodzi ok. 25 sztuk.


Biorę udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Pieguski zawsze lubiłam, a sama ich nigdy nie robiłam i chyba muszę to zmienić :P Twoje wyglądają bardzo smakowicie, niemal identycznie jak te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To koniecznie wypróbuj zrobić je sama w domu :)

    OdpowiedzUsuń