3 marca 2015

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą


Chociaż naleśniki przeważnie kojarzą nam się z czymś słodkim, to równie dobrze można je podawać w wersji wytrawnej. Bo jest to też potrawa, która nie musi trafiać na nasz stół tylko od święta. Jednym słowem - to posiłek, który na długo zaspokoi nasz głód.



Składniki:

NALEŚNIKI:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Piwo 1 szklanka
- Woda gazowana 1,5 szklanki
- Mleko 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Sól 1 płaska łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

FARSZ:
- Pieczarki 50 dag
- Kapusta kiszona 1 kg
- Grzyby suszone 6 szt.
- Cebula 2 szt.
- Ser w kostce 20 dag
- Bułka tarta 2 łyżki
- Sól
- Pieprz czarny mielony

PANIERKA:
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta


Sposób przygotowania:

1. FARSZ: kapustę kiszoną płuczemy wodą, wkładamy do garnka, dorzucamy grzyby suszone i zalewamy wodą. Wstawiamy ją na średni ogień i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do miski. Cebule również obieramy i siekamy w drobną kostkę. Gdy kapusta ugotuje się, odcedzamy ją i odstawiamy, aby przestygła. Następnie drobno kroimy i ugotowaną kapustę, i ugotowane grzyby suszone. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, dokładamy pokrojone cebule i podsmażamy. Przekładamy wszystko do miski z pieczarkami. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty, przekładamy go do miski z farszem. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.

2. NALEŚNIKI: Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy je. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, rzadką masę. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto (stopniowo i w małych ilościach), aby naleśniki były cienkie. Smażymy z obu stron na rumiano.

3. Na ciepłe jeszcze naleśniki rozkładamy farsz i składamy je w „kopertę” lub inny dowolny kształt.

4. PANIERKA: Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy je. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta moczymy z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczamy go w bułce tartej (również z każdej strony). Kładziemy krokiety na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z każdej strony na rumiano.


Biorę udział w akcji:

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz