5 marca 2015

Hamburger domowy


Po co kupować hamburgery w barach szybkiej obsługi, skoro można jest zrobić samodzielnie w domu! Zyska na tym nasz portfel i zdrowie. 


Składniki:

- Bułka kajzerka z sezamem 5 szt.
- Mięso mielone 500 gram
- Bułka tarta 3 łyżki
- Pomidor 1 szt.
- Sałata 5 liści
- Cebula 2 szt.
- Ogórek kiszony 1-2 szt.
- Ser topiony w plastrach 5 plasterków
- Ketchup
- Pieprz ziołowy
- Sól
- Czosnek granulowany



Sposób przygotowania:

1. Obieramy jedną cebulę i siekamy ją w drobną kostkę, podsmażamy na rumiano. Mięso mielone przekładamy do miski. Wsypujemy bułkę tartą oraz wcześniej podsmażoną cebulę. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy masę na okrągłe kotlety wielkości bułki. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony, aby się zarumieniły.

2. Pomidora myjemy i kroimy w średniej grubości plastry. Ogórka kiszonego również kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy ją w bardzo cienkie plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy.

3. Bułki przekrajamy na pół i kładziemy je na rozgrzanej, suchej patelni. Dzięki temu zarumienią się i będą chrupiące.

4. Spód bułki od strony wewnętrznej smarujemy ketchupem, kładziemy liść sałaty, ser, kotlet, plastry ogórka, plaster pomidora, cebulę. Wierzch bułki również smarujemy ketchupem od wewnętrznej strony i przykrywamy hamburgera.


Biorę udział w akcji:

(Nie) nudna kanapka ed II Zdrowa przekąska

4 komentarze: